На хоро за 3 март се хванаха българи и в Пенсилвания

На хоро за 3 март се хванаха българи и в Пенсилвания | StandartNews.com

На хоро се хванаха българи и в американския щат Пенсилвания послучай националния празник на България 3 март. Около 500 човека от близки и по-далечни места в САЩ се събраха на традиционен народен събор Бенсейлъм, Пенсилвания на 5 март, разказаха участници специално за „Стандарт".

Празникът се е състоял в наета от полската общност зала, в приятелска и задушевна атмосфера, въпреки, че много от българите са се срещнали за първи път. В празничната програма са прозвучали патриотични песни, а деветгодишният Виктор Велинов от Ню Йорк е представил за първи път пред публика новата си песен "Не давайте България!". Още по време на изпълнението от залата се чули емоционални възгласи, последвани от бурни аплодисменти за момченцето, познато с първата му песен "Откъснатите цветя на България", която беше рапространена в интернет миналата година за националния празник.

Сценично изпълнение на български народни танци са представили фолклорен танцов клуб "Рожен" от Филаделфия и фолклорна танцова група "Коприва".

Български ресторант от Ню Джърси се погрижил за менюто - скара, шопска салата и други национални вкусотии, български магазин от Пенсилвания предложил банички и баклава. Приятна изненада е бил щанд с българска литература, а за децата е имало организирана работилница за мартенички. С пред вкус за женския празник 8 март кавалери подарили на дамите бели и червени карамфили.

Дълго се виха хората ни под акопанимента на акордеониста и певец Генади Лазаров, споделиха участници и разказаха, че организаторите, певците, танцьорите и изпълнителите са доброволци, обединени от идеята да бъде създадена една малка България, далече от Родината и да отпразнуват свободата.

Свои празници за националния празник на България имаха и българските общности на други места в САЩ. На 12 март в българската църква „Св. София" ще има Пернишка вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай