На косъм от война: САЩ с остро предупреждение към Москва

Блинкен: Ако една единствена част влезе в Украйна, ще предизвика мощен отговор

На косъм от война: САЩ с остро предупреждение към Москва | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи остро предупреждение към Русия в случай, че влезе в Украйна.

„Ако една-единствена допълнителна руска сила влезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика бърз, сериозен и обединен отговор от нас и от Европа“, каза Блинкън пред CNN.

Въпреки че американските служители отправяха предупреждения към Русия през последните дни, президентът Джо Байдън обърка посланието за тежки последици миналата седмица, като каза на пресконференция, че „незначително нахлуване“ може да не предизвика същия отговор от страна на НАТО като инвазия.

По-късно президентът поясни, че всякакви руски войски, пресичащи границата с Украйна, ще представляват инвазия, припомня CNN. След среща с руския външен министър Сергей Лавров миналата седмица Блинкън също предупреди, че всяко руско нахлуване в Украйна ще бъде „посрещано със сериозен и единен отговор".

Днес обаче Блинкен защити нежеланието на администрацията да наложи превантивно санкции срещу Русия, въпреки че украинският президент Владимир Зеленски призова САЩ и техните съюзници да санкционират Москва още сега заради масовото струпване на войски по границите на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай