На косъм от сблъсък САЩ – Русия в Арабско море

Руски боен кораб и щатски ескадрен миноносец се разминаха на 60 метра

На косъм от сблъсък САЩ – Русия в Арабско море | StandartNews.com

Руски боен кораб и американски ескадрен миноносец са малко да се сблъскат в Арабско море, като и двете страни взаимно се обвиниха в агресия.  Руски боен кораб се е "приближил агресивно" към ескадрения миноносец от военноморските сили на САЩ в северната част на Арабско море, съобщи базираният в Бахрейн Пети американски флот, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

В комюникето се казва, че американският кораб "Фарагът" дал пет кратки звукови сигнала (международен морски сигнал при опасност от сблъсък), за да предупреди руския кораб да промени курса си и да се избегне удар. Руският плавателен съд първоначално отказал, но в крайна сметка се отклонил и двата кораба се разминали на разстояние 60 метра един от друг. Според американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС, руският боен кораб се приближил с кърмата си към американския и едва след като била установена пряка радиовръзка между тях, се отклонил настрани. "Фарагът" е съпровождал американския атомен самолетоносач "Хари Труман".

Руското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения и заяви, че американският ескадрен миноносец пресякъл пътя на руския кораб. Според министерството "непрофесионалните" действията на екипажа на американския кораб "представляват съзнателно нарушаване на международните норми за безопасност на корабоплаването".
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай