На какъв тест ще поставят Джо Байдън (снимка)

Президенът страда от загуба на памет

На какъв тест ще поставят Джо Байдън (снимка) | StandartNews.com

Лекарите в Америка искат да подложат на тест за деменция президента Джо Байдън, за да се докаже, че той е в състояние да изпълнява задълженията си. Пред "Дейли Мейл" специалистите казват, че е много важно от Белия дом да дадат пълна прозрачност във връзка с умственото състояние на президента, след като Министерството на правосъдието го нарече "възрастен човек със слаба памет". Но би ли могъл 81-годишният Байдън наистина да издържи Монреалското когнитивно оценяване - 10 минутен тест, създаден през 1996 година, за да идентифицира дори и леките дисфункции, които всъщност са предвестители на деменцията.

Използван за първи път в Монреал, Канада, този тест и до днес е един от най-предпочитаните методи за оценка на когнитивното здраве в световен мащаб, като е достъпен на 55 езика и диалекта. При извършване на изследването за нормален се счита всеки резултат над 26 точки, а тези под дадената стойност са причина за безпокойство. Средният резултат е 27,4 точки. Хората с леки когнитивни нарушения получават около 22,1 точки, докато пациентите с болестта на Алцхаймер обикновено получават 16 точки.

Докладът на Министерството на правосъдието на САЩ, публикуван в четвъртък, установи, че президентът не помни годините, в които е бил вицепрезидент, и дори не успява да си спомни кога точно е починал синът му Бо. Според лекарите забравянето на ключови събития, като смъртта на близък човек, е отличителен белег за влошаване на когнитивните способности, което е предвестник на деменция.

Нови проучвания разкриват, че около 62% от американците са силно притеснени за психическото и физическото здраве на Байдън. Припомняме, че дори още през 2022 година бившият лекар на Белия дом Рони Джаксън призова президентът да се подложи на изследване за болестта, а писмото му бе подписано от 37 депутати.

За разлика от Байдън, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се подложи на Монреалското когнитивно оценяване още през 2018 година, когато получи перфектните 30 точки от 30. Тръмп беше първият президент на САЩ, който премина през теста като част от президентската си физическа проверка, и заяви, че Байдън "не се е подложил на когнитивен тест, защото не би могъл да премине такъв".

Оповестените резултати от последния медицински преглед на Байдън също не дадоха индикации, че той е преминал през някакъв вид тест на когнитивните способности, който да оцени концентрацията, вниманието, паметта, езика, изчисленията, ориентацията, изпълнителните функции и зрителните умения на президента.

А ето и какво точно представлява тестът, на който лекарите искат да подложат Джо Байдън: 

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА СЛЕДИ

ТЕСТ: Пациентът трябва да свърже по двойки 5 цифри и букви във възходящ ред, свързвайки с линии 1 с А, 2 с Б и т.н.

РЕЗУЛТАТ: Пациентът получава точка за всяка успешна двойка: 1-А; 2-Б; 3-В; 4-Г; 5-Д. Пациентът печели 0 точки, ако направи грешка, която не е поправена веднага.

 

ВИЗУАЛНО-ИНСТРУМЕНТАЛНИ УМЕНИЯ 

ТЕСТ: Пациентът трябва да нарисува своя собствена версия на куб, който максимално да прилича на този, който е изобразен на листа до него.

РЕЗУЛТАТ: Една точка, ако е нарисуван правилно - триизмерен, всички линии са начертани и са относително успоредни, а дължината им е сходна.

 

ВИЗУАЛНО-КОНСТРУКТИВНИ УМЕНИЯ

ТЕСТ: Пациентът трябва да нарисува часовник, като постави всички цифри и настрои времето на 11 часа и 10 минути.

РЕЗУЛТАТ: По една точка се дава за всеки от следните три критерия:

  • Контур: циферблатът на часовника трябва да представлява кръг, като се допускат само незначителни изкривявания
  • Цифри: всички цифри на часовника трябва да са налице без допълнителни; трябва да са в правилен ред и да са разположени в приблизителните квадранти на циферблата. 
  • Стрелки: трябва да има две стрелки, които заедно да показват точното време; часовата стрелка трябва да е ясно по-къса от минутната. Стрелките трябва да са центрирани в циферблата, като пресечната им точка е близо до центъра на часовника.

НАЗОВАВАНЕ

ТЕСТ: Пациентът трябва да назове всяко посочено му животно.

РЕЗУЛТАТ: По една точка за всяко животно, назовано правилно

 

ПАМЕТ

ТЕСТ: Лекарят прочита на пациента списък с думи, които той трябва да запомни, а след това да каже всички, които си спомня, без значение в какъв ред.

ОЦЕНЯВАНЕ: Няма плюс точки, а само минус, ако сбъркат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи