МВФ с тежко решение за американската икономика. Идва ли рецесия

Фондът призова Вашингтон да отмени митата, наложени преди 5 години

МВФ с тежко решение за американската икономика. Идва ли рецесия | StandartNews.com

Тежко решение за американската икономика обяви Международният валутен фонд. Той понижи прогнозата си за ръста й поради агресивното повишаване на лихвите, но предсказа, че САЩ ще избегнат рецесията, предаде БТА.

МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2,9% през 2022 г., в сравнение с априлската прогноза за ръст от 3,7%. Освен това МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2023 г. до 1,7%, от предишната прогноза от 2,3%.

През октомври миналата година, преди вълната от Омикрон и началото на войната в Украйна, МВФ предвиждаше ръст от 5,2% за 2022 г., припомня Ройтерс.

Освен това МВФ призова Вашингтон да отмени митата, наложени преди 5 години, за да подобри динамиката в икономиката и да подобри гъвкавостта на снабдяването.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че възможността за избягване на рецесия в САЩ се смалява и подчерта, че "икономиката продължава да се възстановява от пандемията и е изложена на силни шокове от руското нашествие в Украйна и от локдауните в Китай".

"Допълнителни негативни шокове неизбежно биха направили ситуацията по-трудна", добави тя. Георгиева подчерта, че в разговорите си с нея министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън и председателят на УФР Джером Пауъл са изразили недвусмислен ангажимент да работят за понижаване на инфлацията.

В отговор на понижаването на прогнозите от Министерството на финансите на САЩ заявиха, че ценят икономическия надзор, осъществяван от глобалната финансова институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай