Мутира нов птичи грип, устойчив на ваксините

Мутира нов птичи грип, устойчив на ваксините | StandartNews.com

Пекин. Новият щам на птичи грип, който вече взе 36 жертви в Китай, е доказано устойчив на широко използваната ваксина Тамифлу, предава Ройтерс. 

Вирусът H7N9 се е оказал устойчив на лекарството, разработено специално срещу птичия грип. Резистентният щам е открит в трима от 14 пациенти, изследвани в шанхай и Хонконг.  

Тамифлу е препарат на Рош под формата на таблетка. Принадлежи към групата на невроаминидазните инхибитори, които засега предлагат единственото известно лечение на птичия грип. От същата група е и лекарството на Глаксо Смит Клайн под търговското наименование Реленца.  

В един от пациентите генната мутация, отговорна за устойчивостта на вируса, се е появила след като той е заболял, вероятно в резултат на лечението с Тамифлу. Учените се опасяват, че именно лекарството отключва развитието на резистентност у щама. 

"Очевидната лекота, с която се развива антивирусната резистентност на вирусите A/H7N9, е силно притеснителна", пишат учените. "Тя трябва да се наблюдава изкъсо и да се взима предвид в изготвянето на бъдещи планове за реакция при пандемия.", се казва в публикацията в медицинското списание "The Lancet", излязла във вторник.

Предишни генетични изследвания повдигнаха въпроса за резистентността, но за първи път този проблем е документиран у пациенти. Повечето от изследваните 14 пациенти са се повлияли от препарата Тамифлу, при което са намалели намерените вируси в пробите им и се е ускорило възстановяването им. Трима от пациентите обаче изобщо не са реагирали на лечението, броят на вирусите не е намалял изобщо и състоянието им е било много лошо. 

Говорител на швейцарския производител Рош заяви, че нивата на устойчивост на вирусите към лекарството глобално са много ниски, но компанията приема много сериозно данните и работи със здравните власти за строго наблюдение на ситуацията. 

Вирусът H7N9 е засегнал 131 души в Китай от февруари месец насам, но от началото на май няма регистрирани случаи, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Експерти от ООН обявиха миналата седмица, че епидемията от птичи грип е струвала на китайската икономика около 6.5 милиарда долара загуби. 

Научните изследвания сочат, че грипът се предава от птици - предимно пилета и кокошки, но специалистите все още не са установили основният източник на вируса, откъдето птиците го прихващат и заразяват хората. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай