Мъск си намери майстора, изместиха Тесла от върха

Електромобил на Lucid минава с едно залеждане 100 мили повече от кола на Тесла

Мъск си намери майстора, изместиха Тесла от върха | StandartNews.com

Lucid Motors, стартиращ автомобилен производител, измести Tesla, доминиращия производител на електрически автомобили, като производител на електрическото превозно средство, което може да пътува най-далеч с едно зареждане, съобщи в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БГНЕС.

Машината на Lucid Air Dream Edition Range може да измине 520 мили с пълна батерия, съобщи Агенцията за опазване на околната среда, с което изпреварва с повече от 100 мили Model S Long Range на Tesla, която преди държеше първенството.

Колко могат да изминат електрическите автомобили, преди да бъдат включени за зареждане е показател, известен като техния обхват, и е важен, защото инфраструктурата за зареждане на превозните средства е в начален стадий, а пълненето на батерията може да отнеме часове в зависимост от колата и зарядното устройство.

Президентът Джо Байдън и други световни лидери искат хората да преминат към електрически превозни средства, за да се борят с изменението на климата. Но това едва ли ще се случи, докато автомобилната индустрия не облекчи опасенията, че шофьорите ще останат блокирани без видима щепсел или че ще трябва да чакат часове, за да заредят колите си.

Докато няма повече станции за бързо зареждане, автомобилните производители се опитват да измислят електрически автомобили, които да изминават по-големи разстояния с пълна батерия. Tesla, която произвежда около две трети от електрическите превозни средства, продавани в Съединените щати, отдавна спечели този конкурс, произвеждайки няколко коли, които могат да изминат повече от 300 мили без презареждане.

Lucid и неговият главен изпълнителен директор Питър Роулинсън, бивш инженер в Tesla, казват от месеци, че колите им ще отидат по-далеч от Teslas, защото са по-аеродинамични и използват по-малки, по-ефективни двигатели и други компоненти.

Очаква се скоро Tesla да се изправи пред много по-голяма конкуренция, включително от Lucid и от Rivian, друг стартъп, който се очаква да започне да доставя електрически пикапи на клиентите този месец.

Традиционните автомобилни производители като General Motors и Volkswagen също ускоряват усилията си. Ford Motor Co. планира да продаде електрическата версия на своя пикап F-150, най-популярното превозно средство в САЩ, следващата пролет.

Но автомобилите на Lucid ще заемат луксозна ниша на пазара. Air Dream Edition започва от 169 000 долара преди федералните и щатските стимули, въпреки че компанията заяви, че в крайна сметка ще предложи по -достъпни версии на Air, включително тази, която ще се продава за около 77 000 долара. Компанията работи и върху SUV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай