Вторник,

Може ли лед да спре живота на Земята?

От: Редактор -
362
Може ли лед да спре живота на Земята?
A
A
A

Изследователи от Харвард анализираха вероятността за пълно заледяване на цялата повърхност на Земята и други планети от земен тип, включително екваториалните области.

Изследването показва неочакваната уязвимост на нашата планета към подобен ход на събитията.

Според изчисленията, през последните 20 хиляди години Земята е преминала буквално на няколко градуса от пълно и постоянно заледяване, което изключва оцеляването на големите сухоземни многоклетъчни организми.

Традиционно в научния свят се смяташе, че климатът на земните планети - включително и нашата - има "вграден термостат" или, както го наричат ​​още, "въглероден климатик".

Робин Уордсуърт, автор на ново изследване, публикувано в The Astrophysical Journal Letters, реши да провери дали хипотезата за механизма, който уж автоматично стабилизира климата на Земята, е съвместима с най-новите данни за климата на нашата планета в миналото.

 Оказва се, че при постоянно ниво на слънчевата радиация планетата трябва да изпадне в състояние на пълно заледяване след 300 милиона години.

Изследователят стига до заключението, че неговото моделиране прогнозира: "исторически наблюдаваните нива на колебания на CO2 през следващите стотици милиони години ще бъдат достатъчни, за да може планетата да премине към състоянието на" Земя - снежна топка ".

Уордсуърт припомня, че последният пик на заледяване (преди 20 хиляди години) буквално е бил с няколко градуса недостатъчен, за да започне неудържимото движение на ледниците към екватора.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Лед Земя Живот

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички