МОСТ решава за хърватския кабинет

МОСТ решава за хърватския кабинет | StandartNews.com

Най-младата хърватска политическа формация МОСТ на Божо Петров ще реши кой ще управлява страната в следващите години, стана ясно след проведените в неделя парламентарни избори. Партията направи изненадващ пробив и спечели 19 депутатски места в новия 150-местен парламент. Опозиционната Хърватска демократична общност на Томислав Карамарко получава 59-60 места, а управляващата Социалдемократическа партия на премиера Зоран Миланович - 55. В парламента влизат още 4 формации, които ще имат по 2-3 или 1 място. Избирателната активност бе над 60%.

"Победата ни задължава да поемем отговорността за ръководството на държавата, която се намира в трудно положение. Две трети от нашите граждани гласуваха за промяна", каза Карамарко, след като стана ясно, че неговата партия печели изборите. "Днес Хърватия каза, че няма да има връщане назад. В каква посока ще вървим, ще решим още утре. Сами не можем. Призовавам всички, които искат да извършим реформи, да се присъединят като партньори без условия. Призовавам МОСТ да направим това заедно", каза пък Зоран Миланович. "Нямаме право да измамим хората. Нямаме време за сметки, то изтече вчера. Да бъдем готови на жертви, за да построим една по-добра Хърватия", каза пък 36-годишният Божо Петров, психиатър по образование.

Бившият хърватски премиер и лидер на ХДО Ядранка Косор призова МОСТ да определи името на бъдещия премиер. "МОСТ трябва да реши с кого ще преговаря и да поиска премиерския пост, а не някаква символична длъжност като председател на парламента", каза Косор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай