Москва с нови правила за обмен на валута

Москва с нови правила за обмен на валута | StandartNews.com

Русия въведе от днес нови правила за обмен на валута, съобщи РИА Новости. При обмен на по-големи суми вече ще се събират множество данни за клиента, между които ЕГН и адресна регистрация.

Досега желаещите да обменят над 15 000 рубли (около 380 лева) трябваше да предоставят само трите си имена и номера на паспорта. По новия закон обаче всички, които обменят суми между 15 000 и 600 000 рубли, вече ще вписват и адресната си регистрация, рождената си дата, ЕГН и други изисквани от анкетата данни. Формулярът ще се попълва от самата банка, а информацията ще се съхранява пет години, след като клиента прекрати отношенията си със съответната банка.

Според хора, занимаващи се с валутни операции, новият ред ще усложни и удължи процеса на покупка на валута и вероятно ще доведе до повече опашки пред гишетата на банките или пред валутните бюра. Новият правилник цели затягане на контрола за пране на пари и финансиране на тероризма, подчертава заместник-управителят на клона на Газпромбанк Юлия Елсукова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай