Москва не пуска на Луната космонавти с коремчета

За да се качат на „Орел” трябва да тежат до 70 кг

Москва не пуска на Луната космонавти с коремчета | StandartNews.com

Руските космонавти с наднормено тегло няма да полетят до Луната с космическия кораб "Орел" заради ограничената обща маса, която корабът може да достави на естествения спътник на Земята. Това гласят материалите на Ракетно-космическата корпорация "Енергия", съобщи РИА Новости.

Корабът може да достави в орбитата на Луната полезен товар с общо тегло 420 кг, включително четиримата членове на екипажа и 100 кг собствен товар. Така всеки космонавт трябва да тежи не повече от 80 кг заедно със скафандъра.

В момента се разработва нов скафандър с тегло 10 кг. Така без него космонавтът трябва да тежи не повече от 70 кг.

Това се налага, защото новият пилотиран космически кораб на Русия “Орел” (доскоро известен като “Федерация”) се оказа твърде тежък, за да е в състояние да лети до Луната. Той превишава масата си с 2.3 тона спрямо зададеното ограничение.

Практически всички корабни системи са превишили ограничението. Кабелите се оказват по-тежки с 201 килограма, животоподдържащата система – с 107 килограма, системата за скачване – с 90 килограма. И така, ако не бъдат взети мерки, окончателното тегло на кораба ще е 22 тона и 343 килограма. А ограничението, за да може да бъде изстрелян до Луната, е 19 тона и 848 килограма.

В тази връзка РКК “Енергия” е предприела мерки, за да може общата маса да се смъкне до 21 тона и 200 килограма. Ако не се смъкне, превишението няма да е фатално за първите мисии до околоземна орбита. Ракетата-носител “Ангара А-5П” би следвало да е в състояние да изпрати “Орел” до Международната космическа станция.

Но мисиите до Луната няма да са възможни, ако “Орел” е толкова тежък.

РИА Новости напомня, че корабът трябваше да излети за пръв път в безпилотен режим през 2015-та година, а пилотираният дебют бе предвиден за 2018-та. Но през изминалите години плановете бяха преформулирани многократно и при всяка преформулировка бяха натрупвани нови отлагания. Сега първият безпилотен полет се планира за 2023-та година, първият пилотиран – за 2025-та. Мисиите до Луната трябва да са реалност през 2029-та.

Американските космонавти кацнаха първи на Луната, като на 20 юли тази година отбелязахме 50 г. от стъпването на повърхността й от Нийл Армстронг и "Бъз" Олдрин, които се разходиха там над 3 часа по време на историческата мисия. От 1969 до 1972 г. общо 12 космонавти от американската програма "Аполо" стъпиха на Луната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай