Москва нападна Берлин. Историческо обвинение

Заради Втората световна война

Москва нападна Берлин. Историческо обвинение | StandartNews.com

Русия, която отбелязва днес годишнината от началото на нашествието на нацистка Германия в СССР през Втората световна война, обвини Германия, че подхранва "русофобска истерия" на фона на засилено напрежение между Москва и Берлин поради Украйна, предаде Франс прес.

"Официален Берлин поставя с думи и дела под заплаха резултатите от усилията, полагани от десетилетия от Русия и Германия, за преодоляване на враждебността след войната", се казва в изявление на руското външно министерство по повод годишнината. Членове на германското правителство отправят "практически всекидневни нападки срещу нашата страна", които подхранват "русофобската истерия", според изявлението.

Нашествието на Третия райх в СССР започва на 22 юни 1941 г. и в Русия на този ден се почита паметта на жертвите на конфликта. Годишнината се отбелязва като "Ден на паметта и скръбта".

В същото време говорител на германското правителство заяви, че Берлин отхвърля "твърдо" заплахите за ответни мерки на Русия спрямо Литва, свързани с наложените от страната ограничения върху транзита на някои стоки към руския анклав Калиниград.

"Призоваваме Русия да не предприема мерки, противоречащи на международното право", добави говорителят.

Москва обеща "сериозни" ответни мерки срещу Вилнюс, след прилагането на европейските санкции, наложени заради нашествието в Украйна, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай