Мощен тайфун застрашава Фукушима

Мощен тайфун застрашава Фукушима | StandartNews.com

Токио. Tайфун, описван като "най-силният през последните 10 години", се е насочил към Япония и застрашава пострадалата атомна електроцентрала Фукушима, предаде АФП, цитирайки Националната метеорологична служба.

Очаква се стихията да достигне североизточното крайбрежие на страната рано в сряда. В момента Уифа, 26-ият тайфун за годината в Тихия океан, се намира на 260 километра от Южна Япония и се движи към архипелага с 25 км/ч.

Скоростта на съпътстващите ветрове достига 216 км/ч, посочва Франс прес. Випха ще премине над района на АЕЦ "Фукушима-1" и това предизвиква опасения от нови инциденти в авариралата японска атомна електроцентрала.

"Това е най-силният тайфун за последните 10 години, който ще премине през региона Канто ( Токио и околностите му)", заяви Хироюки Учида, главен анализатор наметерологичната агенция.

Заради предупрежденията за проливни дъждове и силни ветрове, операторът на централата във Фукушима, Tokyo Electric Power Ко (TEPCO), заяви, че се подготвят за бурята след серия на изтичане на радиация от замърсена вода.

"Правим подготовка за правилното управление на замърсената вода ... Ще наблюдаваме местата, които биха могли да пострадат от бурята и съпътстващата буря", каза говорител на компанията.

Работа на територията на електроцентралата, както и в крайбрежните води, засега е спряна.

По-рано този месец компанията обяви, че 430 литра замърсена вода са били разляти от резервоар, докато работници са се опитвали да премахнат дъждовната вода, натрупана в завода в резултат на предишните тайфуни.

Ядрената централа е силно повредена от цунамито, което удари през март 2011 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай