Могерини натиска Турция за санкции

Могерини натиска Турция за санкции | StandartNews.com

ЕС иска Анкара да подкрепи мерките срещу Русия и борбата срещу ИД

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини ще призове Турция да подкрепи санкциите срещу Русия, въпреки топлите отношения между двете страни, предаде Би Би Си. Могерини днес бе на посещение в Турция, където се очакваше също така да поиска от Анкара да участва пълноценно в борбата срещу "Ислямска държава". В Туитър тя написа, че ще обсъди и пътя на Турция към членство в ЕС. Планирани бяха разговори с президента Реджеп Ердоган, премиера Ахмет Давутоглу и с представители на опозицията, на деловите среди и на гражданското общество.

Седмица след като руският президент Владимир Путин огласи отказа на Москва от "Южен поток" и планове за пренасочване на газа за Европа през турска територия, европейският първи дипломат ще настоява Анкара да се включи в европейските санкции срещу Русия, отбелязва Би Би Си.

"Не забравяме събитията в Крим, но Русия може да бъде релевантен участник на международната арена, ако реши да изпълни отговорностите си", каза Могерини. Очакваше се тя да поиска от турските ръководители по-ефикасни мерки за прекъсване на притока на чуждестранни бойци в групировката "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай