Младежи протестират срещу Льо Пен в Париж

Младежи протестират срещу Льо Пен в Париж | StandartNews.com

Около 5000 правозащитни активисти, студенти, антиглобалисти, социалисти и анархисти протестираха в Париж срещу победата на френската крайна десница в изборите за Европейски парламент. Националният фронт, който настоява за крайни мерки срещу имиграцията, спечели най-много гласове във Франция на вота.

Няколко хиляди протестиращи се събраха на площада на Бастилията. Според тях със своята ксенофобия Националният фронт застрашава традиционни френски ценности като толерантността и социалната справедливост.
Националният фронт постигна исторически резултат в неделя, като спечели с близо 25%. Около 30% от хората под 35-годишна възраст гласуваха за крайнодясната партия, която е против масовата имиграция, свободната търговия и членството на Франция в еврозоната.

Младежите издигнаха традиционните лозунги на протестите срещу крайната десница като "Младежта е отегчена от Националния фронт", "Ф като фашист, Н като нацист" или "Първо, второ, трето поколение - всички ние сме деца на имигранти". Протести имаше и в Лион, Тулуза, Страсбург, Марсилия и други градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай