Мицотакис връща рая в Гърция. Революция със заплати и данъци

Новият стар премиер даде куп обещания

Мицотакис връща рая в Гърция. Революция със заплати и данъци | StandartNews.com

Кириакос Мицотакис връща рая в Гърция. Той даде дума, че за 4 години гърците ще забравят за дълговата криза. Мицотакис представи в парламента приоритетите си за управления на най-задлъжнялата страна в ЕС.

“Не обещавам чудеса, а единствено усилена работа”,  заяви Мицотакис. И гарантира икономическия растеж и по-добър живот за хората.

Мицотакис обеща на пенсионерите да им върне еднократния годишен бонус, а работещите възрастни да получават занапред пълното си възнаграждение, а не орязаното с 30%. На всички останали гарантира покачване на заплатите средно с 25% в следващите 4 години, като минималната трябва да скочи от 780 на 950 евро. В същото време социалните осигуровки ще бъдат намалени с 1%.

Специална данъчна политика визира семействата с деца, които са най-тежко ударени от поскъпването на живота. От догодина прагът на необлагаемия минимум за тях ще се повиши с 1000 евро. За самоосигуряващите се гърци бизнесданъкът ще намалява прогресивно.

Това, с което гръцкият премиер успя да изненада положително чуждестранните наблюдатели обаче, бе намерението да бъдат предсрочно изплатени 5,3  млрд. евро от двустранните дългове към държавите от ЕС, дължими през следващите 2 години, както и до края на годината да бъде възстановен инвестиционният рейтинг на страната. Гърция го изгуби преди 13 г. и бе единствена в еврозоната с рейтинг “боклук”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай