Митнически рестрикции за превозвачите в Германия

Митнически рестрикции за превозвачите в Германия | StandartNews.com

Никой от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) не ни уведоми за новия закон в Германия, заяви Лалов и обясни това с факта, че шефът й Димитър Ганев от месеци работи под заплахата за уволнение. Промени трябва да има, но нека новият шеф да бъде назначен след конкурс, решаваща дума в който да имат браншовите сдружения на превозвачите, каза Лалов. В събота в Пловдив беше учреден нов съюз на автомобилните браншови организации, от който се очаква да защитава активно интересите им.

Поне 8,5 евро на час трябва да плащат на шофьорите си собствениците на автофирми

Нови рестрикции спрямо автомобилните превозвачи са въвели от Нова година в Германия. За това се оплака Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). С новия Закон за минималната заплата (Mindestlohngesetz) Германия задължава своите и чуждестранните превозвачи да плащат на шофьорите минимум 8,5 евро на час за времето, през което са били зад волана в Германия, обясни Лалов.

Така от 1 януари не се допуска влизането в Германия на шофьор на камион или автобус, без за него предварително да е било изпратено уведомление до офиса на митницата Кьолн-запад на немски език, обясни Лалов. Допълнителни разяснения били изпратени от централата на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) в Женева до Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (AEBTRI). От IRU посочват, че властите в Германия няма да извършват проверки на пътя дали превозвачът плаща минималната почасова ставка от 8,5 евро, но ще могат да изискват информация за това от българска страна. Глобата за неподадено уведомление е 30 хил. евро за всеки водач.

Изискването за минимално почасово заплащане ще доведе до скок на навлата, прогнозират превозвачи. Много български автофирми извършват каботажни превози в Германия. При спазването на лимита от 90 часа зад волана за 2 седмици заплатата на водач по новия закон трябва да е над 1500 евро на месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай