МИТ отрича да е събирала лични данни чрез мрежата

МИТ отрича да е събирала лични данни чрез мрежата | StandartNews.com

Анкара. Турската Националната разузнавателна организация (МИТ) опроверга тиражираните твърдения, че е събирала лични данни от социалните мрежи и на тяхна база е картотекирала лица от протеста, предаде телевизионният канал NTV, цитиран от агенция Фокус.

В изявления за вестник „Хабертюрк" на „ръководството на оперативните отдели" на МИТ посочва, че „не е възможно събирането на лични данни за всички граждани; освен това за извършването на някакви технически дейности чрез Туитър и Фейсбук се изисква решение на съда."

Ръководството на МИТ отрича също така и твърденията за съществуваща система, чрез която се събират личните данни на всички граждани. От оперативното ръководство обясняват, че методите на работа са „проникване чрез изградената разузнавателна мрежа вътре в обектите за разузнаване" и „осъществяване на разузнаване, базирано на лични контакти".

В изявленията на МИТ се заявява още: „За пръв път в света една държава изразява критики по отношение на работата на разузнаването на друга държава, не прие начело на МИТ да застане Хакан Фидан. Беше проведена една класическа психологическа операция за формиране на спорен имидж на МИТ сред обществеността с цел да бъде уронен нейният имидж; в публичното пространство бяха тиражирани някои строго секретни документи", посочва NTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай