Минута мълчание пред "Малбек"

Минута мълчание пред "Малбек" | StandartNews.com

Точно в 12 часа на обяд цяла Белгия запази минута мълчание в памет на жертвите на атентатите, знамената бяха спуснати наполовина. Хиляди хора се събраха на пешеходната зона пред борсата в Брюксел, и пред Берлемон, за да почетат загиналите. Някои викаха: „Да живеят белгийците". В държавните учреждения също сведоха глави. В институциите на ЕС запазиха минута мълчание в памет на жертвите от терора в Брюксел.

Знамената са спуснати наполовина, в страната е обявен тридневен траур.

Там в присъствието на комисарите и правителството те отдадоха почит с минута мълчание на жертвите на вчерашните атентати. Посланието беше ясно: Ударът е срещу Европа.

Премиерите на Белгия и на Франция Шарл Мишел и Манюел Валс са очаквани всеки момент на мястото на третия атентат в Брюксел – метростанцията Малбек. Двамата имаха среща тет-а-тет в Ламбермон, резиденцията на белгийския премиер, след което се присъединиха към белгийската кралска двойка Филип и Матилда към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в нейното седалище, Берлемон билдинг, предаде clubz.bg.

"Навсякъде в Европа си затваряхме очите за напредването на салафизма и на радикалния ислям сред младите", каза по-рано в радиоинтервю Валс.

Европарламентът трябва да одобри проектозаконодателство за създаване на регистър на резервациите в полети, подобен на този в САЩ, настоя по-късно Валс на съвместна пресконференция с Мишел.

Той каза, че е дошъл в Белгия, за да го увери в солидарността на Франция, с която белгийската държава заедно разследва атентатите.

"През 2015 година - беше Франция, сега е Белгия, тогава беше Париж, сега е Брюксел. Това, в което се целят терористите, е Европа, европейските ценности", каза той. "В този момент солидарността трябва да надделее над всичко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай