Министрите на енергетиката се договориха. Ето как ще пестим

Четири са основните компоненти

Министрите на енергетиката се договориха. Ето как ще пестим | StandartNews.com

Министрите на енергетиката се договориха да поискат от страните-членки задължително намаляване на потреблението на енергия в пиковите часове в ЕС, съобщи след края на заседанието им еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. По въпроса за тавана на цените на газа от Русия обаче стана ясно, че няма единна позиция.

Четири са основните компоненти, върху които страните-членки очакват Комисията да даде законодателни предложения в рамките на няколко дни, така че дискусиите да приключат до края на месеца и евентуално да бъде свикан извънреден енергиен съвет, заяви министърът на индустрията и търговията на Чехия Йозеф Сикела. Става дума за таван на приходите на производителите на ток с ниски производствени разходи, таван на цените на газа, мерки за намаляване на потреблението на ток в целия ЕС и помощ за решаване на проблема с намалената ликвидност. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон подчерта:

"Ние възнамеряваме да наложим задължителни цели на страните-членки за намаляване на потреблението в пиковите часове. След това те ще трябва да ги приложат въз основа на националните обстоятелства". 

Министър Сикела поясни, че очаква в този случай да се подходи като при споразумението за намаляване на газ - първо, да има доброволен подход, който впоследствие да стане задължителен. През август министрите на енергетиката се споразумяха страните-членки да намалят консумацията на синьо гориво с 15 на сто до края на март. Препъни камъкът обаче и този път се оказа таванът на цените на газа от Русия.

Министър Сикела призна, че е необходимо повече време, за да се стигне до споразумение по въпроса.

Била е дискутирана идеята за налагане на таван на цените на газа в ЕС като цяло, което еврокомисар Симсон коментира така:

"Наистина, днес няколко министри поискаха да анализираме евентуално налагане на таван на цените на целия газ, който ЕС внася. Но ако целта на нашата политика е да отговорим на руските манипулации при доставките на синьо гориво за Европа, има смисъл да поставим на прицел единствено руския газ".

Също днес в Брюксел държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви, че е твърде рано да се каже дали последните действия на украинската армия бележат поврат във войната. Той обаче отбеляза, че Украйна действа много целенасочено, със силен план и критично подпомогната с ресурси, които много от страните-членки на НАТО ѝ осигуряват.

Съветът на ЕС също така прекрати споразумението с Русия за облекчен визов режим. То вече е публикувано в Официалния вестник на Общността и ще започне да се прилага от 12 септември. 

Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай