Милион кубинци се простиха с Фидел

Милион кубинци се простиха с Фидел | StandartNews.com

Около милион кубинци участваха в грандиозна церемония в памет на Фидел Кастро в Хавана в присъствието на лидери на латиноамериканската левица, преди процесия с праха на вожда на кубинската революция да поеме към Сантяго де Куба, където ще бъде погребан. Хората отдадоха последна почит на Ел Команданте на "Площада на революцията" под портрета на Фидел и на Че Гевара, изобразени на огромни пана.
За церемонията пристигнаха президентите на Мексико, Еквадор, Боливия, Венецуела, Никарагуа, Панама, Южна Африка и Зимбабве, както и лидери на няколко по-малки карибски държави. На нея не присъстваха повечето лидери на западни държави, както и ръководителите на страни, смятани за приятелски на Куба - Китай, Иран и Русия. Единственият лидер от Европа бе гръцкият премиер Алексис Ципрас.
Площадът, както и близките булеварди, бяха претъпкани с хора - ученици, държавни служители, полицаи и военни. "Да живее революцията!", "Фидел, Фидел!", скандираше множество преди началото на церемонията.
До събота урната с праха на бащата на кубинската революция ще измине хиляда километра от Хавана до Сантяго де Куба, където в неделя ще се състои погребението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай