Милиардерът министър

Наричат Андрей Бабиш "Чешкият Берлускони" заради медийната му империя

Милиардерът министър | StandartNews.com

Поне 10 политически партии по света са създадени от милиардери и милионери. Политическото влияние днес е до голяма степен въпрос на сделка, твърди авторитетното сп . "Форбс" и цитира милиардер, според когото политиката е най-недооцененият актив в Америка. За да установят влияние в политиката и в държавните решения, милиардерите обикновено финансират предизборни кампании, наемат лобистки групи, аналитични центрове и "низови" партийни организации. Други супербогаташи обаче успяват да намалят тези разходи, като директно влизат в политиката. Такъв е случаят на чешкия милиардер от словашки произход Андрей Бабиш, който стана министър на финансите в новото коалиционно левоцентристко правителство на Чехия. Премиерът Бохуслав Соботка си поставя за цел да съживи икономиката, като смекчи спиралата от крути мерки за икономии на предишния десноцентристки кабинет, паднал заради обвинения в корупция и незаконно следене през юни.

Милиардерът политик е роден през 1954 г. в Словакия, която тогава е съставна част от Чехословакия. Има чешко гражданство, въпреки че говори чешки с тежък словашки акцент. Баща му е дипломат и като дете той учи в Женева. После завършва икономическия университет в Братислава. Работи в държавния социалистически холдинг "Петримекс", където търгува с изкуствени торове и е представител на компанията в Мароко. След падането на комунизма създава чешкия клон на "Петримекс", който впоследствие се отделя в холдинг Агроферт". В групировката сега работят около 30 000 души, а печалбата й за 2012 г. възлиза на 219 млн. евро. "Форбс" оценява личното състояние на Бабиш на 2 млрд. долара. Миналата година милиардерът бе наречен "чешкият Берлускони", защото се превърна и в медиен магнат. Той купи всекидневниците "Млада фронта", "Лудове новини", седмичника "5+2 дни", музикалния тв канал "Оско" и няколко радиостанции.

Преди три години Бабиш създаде популисткото движение "Действие на недоволните граждани" (известно с абревиатурата АНО), което на последните избори стана втората партия в парламента. Влизайки директно във властта, милиардерът лично си подписа заповедта
за уволнение от компанията "Агроферт", която е негова собственост.

59-годишният Андрей Бабиш е човек с минало. Преди 1989 г. е членувал в Чехословашката комунистическа партия. Има досие и като сътрудник на спецслужбите в Словакия. Той обаче отрича това и съди Словашкия изследователски институт, който първи разпространи информацията за връзките му с тайните служби. Делото все още тече. В Чехия има закон за лустрация, който забранява на бивши служители и сътрудници на комунистическите специални служби да заемат ръководни държавни постове. "Всички тези истории за спецслужбата са абсолютни глупости. Трябва ли да напусна обществото, защото фигурирам в някакъв списък?", пита Бабиш. Режимът следеше способните, а аз бях такъв. Не съм сътрудничил", обяснява бизнесменът-политик.

Той е известен като и като особняк, който не приема всички нововъведения на съвремието. Не използва компютър, а в старомоден бележник си записва разни данни, важни дати и бъдещи срещи.

Милиардерът министър е плодовит не само в бизнеса и политиката, а в семейния живот. Със съпругата си Моника Бабишова имат здраво семейство и четири деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай