Милер плаши със спиране на доставките

Милер плаши със спиране на доставките | StandartNews.com

Шефът на "Газпром" Алексей Милер предупреди противниците на "Южен поток" и на "Турски поток", стремящи се да запазят транзита на руски газ през Украйна, със спиране на доставките, предаде Интерфакс. Според него блокирането на "Южен поток" е имало за цел единствено "запазването на статуквото при транзита през Украйна".

Междувременно руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че Русия няма да удължава договора за транзит на газ през територията на Украйна. Срокът на действащото споразумение ще изтече през 2019 г. Така че за Европа е по-добре веднага да започне изграждането на структура за връзка за приемане на газ от "Турски поток", каза Новак. Алексей Милер от своя страна, който говори на конференция на Валдайския клуб по европейската енергийна сигурност в Берлин, каза, че "Газпром" не изключва участие в проекти за газопроводи в Европа, които да бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток". По думите му при строителството на инфраструктурата на "Турски поток" "Газпром" ще работи в рамките на третия енергиен пакет. Милер отбеляза също, че компанията ще е готова да си сътрудничи с ЕК по всички модели, включително и Европейския енергиен съюз.

"Газпром" е готов да построи "Турски поток" и да чака строителството на европейската инфраструктура за него", поясни още Милер. "Ще започнем строителството веднага щом минат всички съгласувания", каза той.

По думите му проектът ще мине по дъното на Черно море, "няма нужда да го обсъждаме с европейските партньори. Ние ще го построим и ще чакаме. Колкото е необходимо, толкова и ще чакаме. Временните рискове са отговорност на Европейския съюз", каза шефът на "Газпром". Милер прогнозира увеличаване на доставките на газаза Европа през 2015 г. По отношение на плана на Европейската комисия за създаване на Енергиен съюз той предупреди, че установяването на единна цена на газа ще доведе до поскъпване на горивото в много държави. Според него, ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай