Миков изрази подкрепата ни за Сърбия за ЕС

Миков изрази подкрепата ни за Сърбия за ЕС | StandartNews.com

София. Сръбският президент Томислав Николич, който е на официално посещение в Българи, се срещна с председателя на парламента Михаил Миков, който потвърди българската подкрепа за западната съседка по пътя й към Европейския съюз. Той отбеляза, че това е важен фактор за стабилността в региона и за още по-стабилни добросъседски отношения.

Председателят на българския парламент изтъкна, че страната може да бъде полезна на Сърбия със своя опит в областта на евроинтеграцията и потвърди готовността на Народното събрание за създаване на механизъм за постоянно взаимодействие – най-вече на ниво парламентарни комисии и групи за приятелство.

Специален акцент бе поставен върху парламентарното измерение на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като бе изразено общото мнение, че по-нататъшната институционализация на процеса разкрива нови възможности за сътрудничество в региона.

Задълбочаването на икономическите връзки, трансграничното сътрудничество и ускореното изграждане на вече договорените гранично-пропускателни пунктове, в това число ГКПП "Салаш-Ново корито", предстоящото откриване във Видин на тристранен център за полицейско сътрудничество, партньорството в областите правосъдие и вътрешен ред, бяха откроени като приоритетни теми в двустранния диалог.

Михаил Миков потвърди поканата към сръбския си колега – председателя на Народната скупщина, да посети България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай