Международната общност обеща $5,4 млрд. на Ивицата Газа

Международната общност обеща $5,4 млрд. на Ивицата Газа | StandartNews.com

Кайро. На донорската конференция в Кайро бе взето решение международната общност да помогне с 5,4 млрд. долара за възстановяване на Ивицата Газа. Това съобщи АП, позовавайки се на египетската държавна телевизия, която цитира министъра на външните работи на Норвегия.

От Катар обещаха 1 млрд. на Ивицата Газа, предаде АФП, като по този начин средствата от арабското емирство надвишиха помощта, отпусната от САЩ и Европа.

На конференцията по инициатива на Египет и Норвегия Западът отпусна 650 милиона евро, които ще бъдат използвани за отстраняване на тежките щети в палестинския анклав. Двете воюващи страни - Израел и движението „Хамас" нямаха покана за конференцията.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви незабавна американска помощ от 212 млн. долара, а ЕС се ангажира да предостави 568 млн. долара, като Германия ще отпусне 50 млрд. евро, Франция - 40 млн. евро, Великобритания - 32 млн. евро. Турция, която играе все по-важна роля в Близкия изток през последните години, обеща 200 млн. долара. Кувейт също заяви, че ще предостави 200 млн. долара.

При откриването на конференцията президентът на Палестина Махмуд Аббас заяви, че за възстановяването на Газа са необходими 4 млрд. долара. На донорската конференция в Кайро се събраха представители на близо 50 държави и 20 регионални и международни организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай