Международната космическа станция ще работи до 2024 г.

Международната космическа станция ще работи до 2024 г. | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ взеха решението да продължат участието си в проекта Международна космическа станция (МКС) поне до 2024 година, предаде АФП. При нужда те са готови на кооперация с Русия, за да поддържат МКС, дори и без участие на други страни. Това бе обявено от официални представители на НАСА, които обясниха, че решението е взето след проучване на техническите възможности на оборудването на станцията и предоставяне на доклад за това в Белия дом. НАСА поясни, че няма да е необходимо допълнително бюджетно финансиране.

Помощник директорът на НАСА Уилям Герсгенмайер каза, че партньорите на САЩ по проекта МКС също смятат да продължат съвместната работа.

Запитан дали при липса на възможности от страна на партньорите САЩ са готови да продължат, той отговори: "Не мога да правя догадки какво ще стане в бъдеще. Ако е необходимо, ние сме готови да го правим заедно с Русия. Мисля, че започваме да виждаме ползите от използването на МКС, които имат пряко приложение за хората тук на Земята", каза Герстенмайер, цитирайки фармацевтичната индустрия и изучаването на климатичните промени на планетата, пише БГНЕС.

Той обясни, че и търговският сектор започва да проявява интерес, но подчерта и значението на МКС за подготовката на астронавти за продължителни експедиции в космоса, като например евентуални бъдещи пътувания до Марс.

Герстенмайер добави, че МКС има технически продължителност на живот до 2028 година и решението да се продължи използването й до 2024-та е взето след консултации с чуждестранните партньори на САЩ.

НАСА поощряваше и подпомогна частният сектор да развива транспортни средства за превоз на астронавтите до МКС в светлината на края на програмата за космическите совалки през 2011 година. Оттогава компаниите SpaceX и Orbital Science извършват транспортни полети до МКС по силата на договори за 1.6 и 1.9 млрд. долара.

За товарни полети освен тях НАСА използва и европейските автоматични ракети ATV, японските HTV и руските "Прогрес", които се унищожават в атмосферата след изпълнение на мисиите си.

НАСА е набелязала и SpaceX, Boeing и Sierra Nevada да разработят кораби за транспортни нужди и превоз на хора към МКС. Докато това стане САЩ зависят от руските "Союз" за превоз на своите астронавти до станцията и плащат по 70.7 млн. долара за всеки пътник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай