Международен съд забрани на Япония да лови китове

Международен съд забрани на Япония да лови китове | StandartNews.com

Хага. В първото международно решение относно японския китолов, съд на ООН в понеделник определи, че така нареченият изследователски китолов на страната в Антарктическия океан, не е в съответствие с международните споразумения.

Австралия води дело срещу китоловния бизнес на Япония от години. Съдиите се съгласиха с аргументите на австралийската страна - че научният принос на Токио не оправдава броя на убити китове - около 850 годишно.

Представителите на Япония заявиха, че са разочаровани от съдебното решение, но ще го спазят.

В последните години зачестиха сблъсъци между китоловци и природозащитната организация на "морските пастири" - Sea Shepherd Conservation Society. От организацията коментираха, че съдебното решение показва силна позиция, но намекнаха, че това няма да сложи край на китоловния бизнес.

"Не знам дали Япония ще продължи да прави това, но те могат да намерят друга програма, друго научно изследване", коментира представител на организацията пред Ройтерс.

Япония е една от малкото държави, които все още ловят китове, а месото им е популярен деликатес. Търговският китолов в Япония е забранен от 1986 г., но досега страната ръководеше ловни кампании в Антарктика и Северозападния Пасифик с изследователска цел.

Токио твърди, че проучванията са нужни, за да дадат данни за популацията на китове и евентуално научни аргументи за преразглеждане на международната забрана за стопански китолов. Според опонентите на тази практика тя служи само за прикритие за китоловната индустрия в Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай