Мей рекламира сделката за Брекзит и във Фейсбук

Очаква се британският премиер днес да се срещне с Ангела Меркел и Марк Рюте

Мей рекламира сделката за Брекзит и във Фейсбук | StandartNews.com

Британският парламент ще проведе извънредно заседание във връзка с решението на премиера Тереза Мей да отложи гласуването на постигнатото споразумение за Брекзит. Това съобщи говорителят на Камарата на общините Джон Бъркоу. Инициатор на дебатите е лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който посочи, че "парламентарните решения се пренебрегват".

Тереза Мей отложи в понеделник за неопределено време парламентарното гласуване на договора с ЕС относно условията за излизане на страната от Общността. Пред Камарата на общините Мей призна, че планираната първоначално за 11 декември процедура няма да се състои, защото правителството няма шансове за успех. Причината за това е, че постигнатата с ЕС договорка за бъдещия статут на Северна Ирландия не устройва мнозинството от политическите сили в Обединеното кралство.

На 25 ноември лидерите на страните от Европейския съюз утвърдиха споразумението с Великобритания за Брекзит. За да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от Европарламента и Уестминстър. Самият Брекзит е заложен да се състои на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период. Той ще продължи до края на 2020 г.

Днес предстои британският премиер Тереза Мей да се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел за обсъждането на въпросите свързани с Брекзит. Темата ще бъде основна и в разговорите на британския премиер със своя холандски колега Марк Рюте в Хага в опит да получи гаранции от европейските лидери, че така нареченият "бекстоп" в Северна Ирландия ще носи временен характер.

Междувременно стана ясно, че в стремежа си да убеди обществото, че постигнатата сделка е добра, британското правителство е похарчило за една седмица над 121 хиляди долара за реклама на договора за Брекзит в социалната мрежа Фейсбук, съобщава вестник "Дейли Телеграф", позовавайки се на документи, предоставени от социалната мрежа.

Правителството на премиера Тереза Мей е похарчило тази сума за 11 видеоклипа в периода от 2 до 8 декември. Рекламата е била необходима заради опасенията на кабинета от провал на гласуването на одобреното от лидерите на Европейския съюз споразумение за излизане на Великобритания от съюза.

Сюжетите на видеоклиповете разказват за условията за свободна търговия, а също така за контрола по границите. Освен това, в рекламата се повдига въпроса за миграцията и се обяснява ситуацията с пазара на труда. За периода от август до ноември британското правителство е похарчило около 63 хиляди долара за реклама в социалните мрежи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай