Метеорит паникьоса Калифорния и Тексас

Огнено кълбо и дъжд от пламъци прелетяха над три щата

Метеорит паникьоса Калифорния и Тексас | StandartNews.com

Метеоритен дъжд се изсипа на южната част на американския щат Калифорния в нощта срещу четвъртък, съобщи телевизия "Ен Би Си".

Медиите в щата са били залети от съобщения за горящо кълбо в небето. Неидентифицираният до днес обект е бил наблюдаван от жителите на Лос Анджелис, Сан Диего и други градове в Южна Калифорния. Явлението е било забелязано и в щатите Аризона и в Тексас.

В телевизия "Ен Би Си" са се обадили десетки граждани, които съобщили за метеорит в небето над Лос Анджелис. Според някои от тях обектът изгорял в атмосферата, оставяйки след себе си километрична диря в небето. Очевидците сравняваха явлението с "огнено кълбо", "избухваща звезда" и фойерверки. Предполага се, че обектът е изгорял изцяло в атмосферата, без да стигне до Земята. Според съобщения в медиите в интернет са били разпространени предимно фалшиви снимки на метеоритен дъжд, например една от снимките датирала от 2012 г.

Падащи метеорити или метеоритен дъжд представлява голям брой метеори, събрани на едно място и наблюдавани за кратък период от време. Всяка година в един и същи период орбитата на Земята се пресича от облак частици, които са твърда материя, представляваща отломки от периодични комети, останали в орбита около Слънцето. Когато отломките от комети навлязат в атмосферата на Земята, те изгарят и оставят опашки от светлина - "падащи звезди".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай