Неделя,

Местят американски войски от Германия в България?

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Съединените щати обмислят варианти за прехвърлянето на части от своите военни от Германия в България, Румъния и балтийските републики в рамките на обявената вече предислокация на американските сили в Европа. Това съобщи, цитиран от ТАСС, източник от американските военни кръгове, като пояснение на думите на шефа на Пентагона Марк Еспер за възможното преместване на Втори бронетанков полк от Сухопътните сили на САЩ от Германия в друга европейска страна, близка до Русия.

"Както вече обявихме на 29 юли, смятаме да преместим военните на САЩ на източния фланг на НАТО на постоянна, ротационна основа, за да изпълним принципите, изложени от министъра на отбраната", обясни военният чиновник.

"Министърът обяви пред Атлантическия съвет, че подписаното с Полша споразумение за разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната, както и двустранното взаимодействие с министрите на отбраната на Румъния и България и консултациите с нашите съюзници от Прибалтика, ни дават възможност да прехвърлим нашите войски в тези страни", допълва той.

Според информацията няма окончателно решение. "Процесът на планиране на възможните стъпки продължава. Това включва консултации с нашите съюзници и партньори в региона, както и с членове на Конгреса в САЩ", уточнява военният представител.

Във вторник Марк Еспер коментира лаконично, че САЩ изучава възможността за предислокация на основата на Втори бронетанков полк от Германия по-близо до Русия без да дава детайли.

На 29 юли американският министър на отбраната обяви, че 11 900 военни на САЩ ще напуснат Германия. По думите му 6400 от тях се връщат обратно в родината, а около 5600 ще бъдат предислоцирани в Италия и Белгия. Така в Германия остават максимум 25 000 американски войници и офицери.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички