Меркел загуби Долна Саксония

Меркел загуби Долна Саксония | StandartNews.com

Берлин. ХДС и либералите на канцлера Ангела Меркел загубиха регионалните избори в Долна Саксония осем месеца преди парламентарните избори, според предварителни прогнози в Германия.

Лявоцентристката опозиционна коалиция между Съюза на социалдемократите и Зелените свали със съвсем малка преднина в неделя вечерта регионалното коалиционно правителство на консерваторите, сочат проучвания на резултатите от регионалните избори.

Според прогнозите СДП и Зелените ще вземат заедно едно място повече от консерваторите и либералите, което им позволява да свалят регионалното правителство на Давид Макалистър /ХДС/, който бе силно подкрепян от Меркел по време на предизборната кампания.

Очаква се консерваторите да получат около 36% от гласовете, либералите - 9.9%, СДП и Зелените - 32,6% и 13,7%, съответно.

Регионалните избори са последният тест за Меркел преди месец септември, когато са регионалните избори в Бавария, а след това и националните, на които ще се реши дали Ангела Меркел ще получи трети мандат за управление.

Меркел остава основен фаворит според допитванията на национално равнище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай