Меркел счупи таза си на ски

Меркел счупи таза си на ски | StandartNews.com

Берн. С контузия ще запомни края на 2013 г. германският канцлер. Ангела Меркел е пострадала след падане при ски бягане в курорт в Швейцария по време на коледната й ваканция, съобщи АФП, като се позова на говорителя й.
"Канцлерът ще трябва да отложи някои уговорени срещи. Тя преживя сътресение след падане от ски през ваканцията и страда от пукната кост в областта на таза и натъртвания", каза говорителят Щефан Зайберт на редовна пресконференция в Берлин.

59-годишната Меркел е любител на катеренето по планини и предпочита ски бягането пред ски спускането. Говорителят заяви, че инцидентът "без съмнение е станал с ниска скорост", намеквайки за дебата относно скоростта на пилота от Формула 1 Михаел Шумахер в момента на ски инцидента, заради който се намира между живота и смъртта.
По думите на Зайберт Меркел е пострадала през 2013 г., като точната дата не се уточнява. Канцлерът трябва да остане на легло колкото може повече в продължение на три седмици и да работи от дома. Заради травмата й се налага да се движи с помощта на патерици.

"В началото канцлерът подцени нараняването, като мислеше, че става дума за обикновено натъртване въпреки силните болки. В петък обаче лекарите й казаха, че това не е обикновена контузия, а спукана кост. Госпожа Меркел следва съветите на лекарите за максимално бързото й възстановяване", увери говорителят.
Според Зайберг Меркел е напълно в състояние да работи и комуникира и още утре ще председателства заседание на правителството. Здравословното й състояние все пак ще наложи промени в работния й график. Предвиденото за сряда посещение във Варшава, където трябваше да се срещне с полския си колега Доналд Туск, е отменено. Анулиран е й приемът в Берлин, който канцлерът щеше да даде в чест на новия министър-председател на Люксембург Ксавие Бетел. Меркел трябваше да разговаря вчера по телефона с двамата си колеги, за да поднесе извиненията си и договори нови дати за срещи.

Инцидентът с германския канцлер става близо 10 дни, след като седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер претърпя тежка злополука по време на ски спускане във Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай