Меркел призова за връщане на заграбеното от Русия изкуство

Путин: Едва ли си струва да започваме един аргумент сега

Меркел призова за връщане на заграбеното от Русия изкуство | StandartNews.com

Москва. Ангела Меркел по време на визитата си в Русия призова за връщане на германските произведения на изкуството, които са плячкосани от съветски военнослужещи в края на Втората световна война, предаде Би Би Си.

Меркел смекчи тона на забележките и заяви, че Русия и Германия ще продължат преговорите по въпроса.

Канцлерът на Германия направи тези изказвания по време на откриването на изложба в санктпетербургския музей Ермитаж, която тя посети заедно с руския лидер Владимир Путин.

Един от централните експонати на изложбата бе съкровище от 81 златни предмета, включително чинии, пръстени и чаши с орнаменти, които не са показвани публично от края на войната.

Съкровището Еберсвалде е открито при разкопки в североизточната част на Берлин през 1913 г., то бе иззето от музей в германската столица от съветски военни и бе транспортирано в Москва като военен трофей.

В продължение на десетилетия Германия настоява за връщането на съкровището, което е определяно като едно от най-важните открития, датиращи от бронзовата ера. Русия отказва да върне артефактите, заявявайки, че изземането им е част от репарациите за щетите, нанесени от хитлеровата инвазия. „Според нас тези експонати трябва да бъдат върнати на Германия", подчерта Меркел.

Путин заяви, че въпросът е "много чувствителен".

Той посочи, че "едва ли си струва да започваме един аргумент сега" и добави, че двете страни трябва да търсят "начини за разрешаването му".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай