Меркел с ключови думи към Ердоган

Ново интервю с бившия федерален канцлер

Меркел с ключови думи към Ердоган | StandartNews.com

В интервю, което ще бъде излъчено утре по телевизията, бившият федерален канцлер Ангела Меркел изразява подкрепата си за мултиетническата смесица на съвременна Германия и задава въпроса защо избирателите подкрепят крайнодясна антиимигрантска партия, предаде ДПА. 

В интервю за национална телевизия, което ще бъде излъчено в рамките на честванията по случай 33-ата годишната от обединението на Германия, Меркел заявява по повод голямото малцинство от турски произход: „Често съм разговаряла за това с турския президент Ердоган. Обърнете внимание, че аз съм техният канцлер“, заявила Меркел пред Ердоган във връзка с въпроса кой носи отговорност за хората второ и трето поколение от турски произход в Германия.

Ердоган често посещава Германия, както на официални визити, така и по повод предизборна агитация сред турската общност преди изборите в Турция, на които те имат право да гласуват, тъй като разполагат с двойно гражданство.

Позовавайки се на по-скорошната имиграция от други страни, Меркел заявява, че това е „нова задача, отново да ги приемем“.

Меркел отбелязва, че не може да разбере хората, които подкрепят крайнодясната антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия“.

Ако представиш себе си, така да се каже, за сметка на други хора, включително хора, които изглеждат различно, и хора с различна житейска история, това е нещо, което не мога да разбера, добавя тя.

Макар че хората могат да се дразнят от някои неща, тя казва, че не може да приеме подкрепа за идеи, които са в разрез с толерантността.

„Винаги ще се противопоставям на това и ще кажа, че в това демократично общество човек може да изрази критиката и гнева си по друг начин“, посочи Меркел.

Меркел, която бе канцлер в продължение на 16 години до декември 2021 г., през 2015 г. посрещна вълната от бежанци с думите: „Можем да се справим с това“, отбелязва БТА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай