Меркел се застъпи за "Северен поток" 2

Иска най-скорошно завършване на проекта

Меркел се застъпи за "Северен поток" 2 | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви за възможно най-скорошно завършване на проекта за изграждане на газопровода "Северен поток-2" (СП-2), пише руският вестник “Известия“.

Меркел поясни, че германските власти ще подкрепят изграждането на СП-2, без да обръщат внимание на санкциите от САЩ. Според информацията, предоставена от Министерството на икономиката на страната, Германия изпитва остра нужда от газ. Собственото производство намалява на фона на нарастващото търсене, предаде агенция „Фокус”.

Отбелязва се, че Германия предпочита синьото гориво, отказвайки се от въглищтните и атомни електроцентрали. Половината от изнасяния за Европейския съюз (ЕС) газ обаче е руски. В същото време през 2020-2021 г. доставките на газ за ЕС са се увеличили с 30% поради студената зима. Заетостта на съоръженията за съхранение на газ в ЕС в същия период е спаднала рязко. И така, в най-голямото европейско находище на газ „Грьониген“ в Холандия, производството на газ ще приключи през 2022 г.

Премиерът на германската федерална провинция Саксония Михаел Кречмер уточни, че "Северен поток-2" ще реши проблема с вноса. На свой ред министърът на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия Петер Алтмайер отбеляза, че вносът на газ в Германия от СССР, а след това и от Русия, никога не е бил „политическо оръжие в отношенията между Изтока и Запада“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай