Медведев поиска нова държава! Коя е целта

Русия може да анексира отцепилите се от Грузия региони Южна Осетия и Абхазия

Медведев поиска нова държава! Коя е целта | StandartNews.com

Русия може да анексира отцепилите се от Грузия региони Южна Осетия и Абхазия.

Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент Дмитрий Медведев, цитиран от "Ройтерс", предаде Нюз.бг и БТА.

В статия, публикувана във в. "Аргументи и факти", той отбелязва, че идеята за присъединяване към Русия все още е популярна в двата региона и е възможно тя да бъде осъществена, ако има основателни причини за това.

Грузия загуби контрол над Осетия и Южна Абхазия след разпадането на Съветския съюз. Москва призна тяхната независимост през 2008 г. след опита на Тбилиси да си възвърне контрола над Южна Осетия със сила, което доведе до руска контраатака.

Въпреки че оттогава отношенията между Русия и Грузия се подобриха, Медведев обвини Запада, че създава напрежение около страната, като обсъжда евентуалното ѝ приемане в НАТО.

"Няма да чакаме, ако опасенията ни се доближат до реалността", предупреждава той в статията по повод 15-ата годишнина от признаването на независимостта на двата региона, имайки предвид възможна анексия.

Грузински официални лица многократно са заявявали, че са решени страната да се присъедини към Алианса, който ще запази териториалната ѝ цялост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай