Медведев хвърли света в ужас. Кога Русия ще използва ядрено оръжие?

Русия никога не е използвала тактически ядрени оръжия или оръжия с обеднен уран, каза той

Медведев хвърли света в ужас. Кога Русия ще използва ядрено оръжие? | StandartNews.com

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев хвърли света в ужас, обявявайки 4 ситуации, в които Русия може да използва ядрените си оръжия. Те не са тайна, каза Медведев в интервю за програмата на Дариус Рошбейн на френския телевизионен канал LCI.

Телевизионният водещ попита дали военната доктрина на Русия предвижда възможност за използване на тактическо ядрено оръжие в случай на заплаха. Медведев отбеляза, че има документ, наречен „Основи на държавната политика в областта на ядреното възпиране”.

„Там, в параграф 19, ако не греша, има четири причини за използването на ядрени оръжия. Е, за интереса на френската общественост ще ги изброя. Изстрелване на ядрени ракети, използване на ядрени оръжия, нанасяне на удари върху критична инфраструктура, която контролира ядрените оръжия, или други действия, които застрашават съществуването на самата държава. Досега такива действия не са наблюдавани", каза Медведев.

Освен това той подчерта, че Русия никога не е използвала тактически ядрени оръжия или оръжия с обеднен уран.

Отказът на Украйна да участва в НАТО вече е необходимо, но не достатъчно условие за постигане на мир, необходими са гаранции за сигурност на Русия, каза още Медведев. „Необходимо е да се изработят самите тези гаранции. Веднага след като гаранциите бъдат разработени, сключете споразумение, подпечатано от всички страни, това вече ще е достатъчно условие за спиране на операцията, разбира се, когато целите й бъдат постигнати“, каза Медведев, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай