Земята на Европа ще гори! Невиждана заплаха

Какви ги наговори вторият човек в Русия

Земята на Европа ще гори! Невиждана заплаха | StandartNews.com

Украйна настоява армията ѝ да бъде така оборудвана и обучена, че да е в състояние по всяко време да отблъсне ново руско нападение. Група държави, сред които и Германия, трябва да дадат на Украйна политически и юридически гаранции за нейната сигурност, се казва в новата концепция. Документът беше представен във вторник в Киев от шефа на президентската служба на Украйна Андрий Ермак и от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Сред страните, които могат да дадат въпросните гаранции на Украйна, се посочват САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и няколко северноевропейски страни плюс балтийските републики. 

Изрично се посочва, че тези гаранции не променят с нищо въпроса за членството на Украйна в НАТО, която ще си остане кандидатка за присъединяване към Алианса, пише DW.

Заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев реагира, отправяйки нови заплахи. В Telegram той написа, че такива гаранции биха поставили началото на Трета световна война. Той ги сравни с ангажимента за обща отбрана, съдържащ се в член пети от договора за НАТО. 

"Ако западните държави се опитат по този начин да отслабят Русия, то земята под краката им ще гори, а бетонът ще се топи", заплаши Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай