Матео Ренци става премиер на Италия

Матео Ренци става премиер на Италия | StandartNews.com

Рим. Италианският ляво-центристки политик Матео Ренци ще положи клетва като министър-председател на страната в събота.

На 39 години, лидерът на Демократическата партия ще стане най-младия премиер на Италия.

В петък той официално прие мандата да ръководи новото правителство и обяви кабинет, предаде Би Би Си.

Ренци вдъхна надежди за съживяване на икономиката на третата по големина държава в еврозоната, след като тя изпадна в дълбока рецесия, предаде АФП.

"Съзнавам отговорността, деликатността и изключителната чест, която идва със създаването на правителство, способно да носи надежда", заяви бившият кмет на Флоренция след близо тричасова среща с италианския президент Джорджо Наполитано в петък.

"Ще направя всичко възможно да заслужа доверието на депутатите, сенаторите и милионите италианци, които очакват това правителство да даде конкретни отговори", допълни той.

Коалиционното правителство на Ренци стана възможно след отстраняването на предшественика му Енрико Лета, който беше обвинен, че не изпълнява обещаните реформи.

Ренци обяви кабинета си с 16 министри, сред които осем жени, който ще положи клетва в събота и ще бъде гласуван от парламента идната седмица. Ключовият пост на финансов министър заема Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Вътрешното министерство остава в ръцете на Анджелино Алфано, лидер на Нова дясноцентристка партия, която е коалиционен партньор в правителството на Ренци. Външен министър ще бъде Федерика Могерини, специалист по европейска политика.


За сравнение предходният кабинет включваше 23 министри.Това е 63-то правителство от обявяването на Италия за република на 2 юни 1946 година и второто за 17-я редовен парламент, избран през февруари миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай