Масова чистка в турската полиция

Масова чистка в турската полиция | StandartNews.com

Уволниха 1150 началници по подозрение за връзки с Фетхуллах Гюлен

Голяма чистка започна в полицията на Турция след влизането в сила на приетия след бурни дискусии от парламента спорен закон за вътрешната сигурност, съобщи в. "Хюриет". На заседание на Висшия полицейски съвет под председателството на началника на полицията Мехмет Джелялеттин Лекесиз е взето решение за пенсиониране на 1150 от общо 1725-те полицейски началници от първа степен. На заседанието, което продължи и вчера, се очаква да бъде взето решение за пенсиониране на общо около 3500 полицейски началници.

Според източници от полицията, повечето от изпратените в пенсия полицейски началници са свързани с така наречената "паралелна структура". Така управляващите в Анкара наричат последователите на движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Според властите такива хора са внедрени в държавните структури с цел да заговорничат срещу правителството.

Съветът е решил да бъдат пенсионирани полицейски началници, придобили право за пенсия. Пенсионирани са и шефове, които не са били повишени в продължение на пет години поради липса на свободни щатове, както и висши полицаи, наказани след предприето срещу тях разследване. Сред отстранените са и полицейски началници, участвали в разследването за корупция от декември 2013 г. Това разследване разтърси управляващата "Партия на справедливостта и развитието". Впоследствие то бе прекратено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай