Неделя,

Мароко започва масово имунизиране за COVID-19

От: Стандарт, сн. АФП -
132
Мароко започва масово имунизиране за COVID-19
A
A
A

Кралят на Мароко Мохамед VІ нареди да започне масово ваксиниране на населението на кралството на възраст на 18 г., съобщиха властите в страната.

От Рабат посочват, че държавата е успяла в достатъчни количества и навреме да закупи необходимите ваксини за предотвратяване на коронавирусната инфекция и справяне с коварния вирус. Според изявление на властите, доказани са безопасността, ефективността и имунната сила на ваксината.

Ето и какво пише в официалното изявление от името на Негово Величество Крал Мохамед VІ:

„Негово Величество крал Мохамед VI председателства в понеделник, 9 ноември 2020 г., в Кралския дворец в Рабат, работна сесия, посветена на стратегията за ваксинация срещу COVID-19.

Тази среща е част от текущия мониторинг от Негово Величество Краля на развитието на пандемията и мерките, предприети за ограничаване на нейното разпространение и за защита на живота и здравето на гражданите.

По време на тази среща и въз основа на становището, изразено от ad hoc Националния научен комитет, подчертавайки, че имунизационната кампания е реален отговор за прекратяване на острата фаза на пандемията и вярна на проактивния кралски подход, приет от появата на този вирус, Негово Величество Кралят даде своите насоки за стартирането през следващите седмици на мащабна операция по ваксинация срещу COVID-19.

Тази безпрецедентна национална операция има за цел да осигури на населението ваксина като подходящо средство за имунизиране срещу вируса и контрол на разпространението му.

Според резултатите от вече завършени или все още в ход клинични проучвания са доказани безопасността, ефективността и имунната сила на ваксината.

Имунизацията трябва да есе насочи към граждани на възраст над 18 години, съгласно схема за ваксиниране с две инжекции. Приоритет ще бъде даден по-специално на служителите на първа линия, в този случай здравните работници, публичните власти, силите за сигурност и националните образователни работници, както и възрастните хора и хората, уязвими от вируса, преди да се осъществи върху останалото население.

Кралството успя да се справи отлично с доставката на ваксина за COVID-19, благодарение на инициативата и личното участие на Суверена, което доведе до успешното участие на страната ни в клиничните изпитания.

Впоследствие Негово Величество Кралят даде своите указания на компетентните органи да осигурят правилната подготовка и гладкото протичане на тази мащабна национална операция на здравно, логистично и техническо ниво. Специален акцент беше поставен върху достъпността на ваксината в рамките на социална и подкрепяща рамка, и нейната наличност в достатъчни количества, както и върху медицинската логистика, съхранението и прилагането на ваксината в цялата страна и създаването на ефективна система за предварителна регистрация на подлежащите на ваксиниране.

За тази цел Суверенът призова за мобилизиране на всички засегнати служби и отдели, по-специално здравни работници, териториална администрация и сили за сигурност, както и необходимата подкрепа от Кралските въоръжени сили, в съответствие с поверените им мисии от Негово Величество Краля - върховен главнокомандващ и началник на Генералния щаб на Кралските въоръжени сили, като част от борбата срещу COVID-19.

Чрез предприемането на тази мащабна операция се изпълняват кралските инструкции за удвояване на бдителността при управлението на пандемията и за поддържане на научния капацитет за редовно актуализиране на националната стратегия в тази област в светлината на новото развитие и фактически реалности.

В работната сесия от 9 ноември присъстваха ръководителят на правителството Саад Дин Ел Отмани, съветник на НВ Краля - Фуад Али Ел Хима, министърът на вътрешните работи Абделуафи Лафтит, министърът на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците в чужбина Насер Бурита, министърът на здравеопазването Халид Айт Талеб, генерал-лейтенант Абделфатах Ел Уарак, генерален инспектор на FAR, генерал-лейтенант Мохамед Хараму, командир на Кралската жандармерия, бригаден генерал Мохамед Аббар, инспектор на военната здравна служба на FAR и генерален директор на националната полиция, както и генералният директор на Националното териториално наблюдение Абделатиф Хамучи."


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички