Мароко с официална позиция по палестинските проблеми

Палестинският въпрос е приоритет на външната политика на крал Мохамед VI

Мароко с официална позиция по палестинските проблеми | StandartNews.com

В отговор на изявлението на Генералния секретариат на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), в понеделник, 13 март 2023 г., Кралският кабинет на Мароко публикува прессъобщение, в което подчертава, че Палестинският въпрос е приоритет на външната политика на крал Мохамед VI и попада изключително в неговите прерогативи.

Стандарт публикува пълният текст на комюникето:

„Публикуваната наскоро декларация от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) безотговорно преувеличава и дава заплашващи преценки относно отношенията между Кралство Мароко и Държавата Израел, във връзка с последните събития в окупираните палестински територии.

В тази връзка Кралският кабинет подчертава следното:

Първо: Позицията на Мароко по отношение на палестинския въпрос е необратима и представлява един от приоритетите на външната политика на Негово Величество Краля, Амир Ал-Муминин и председател на Комитета Ал-Кудс, което го поставя на едно ниво с териториалната цялост на Кралството. Това е постоянна принципна позиция на Мароко, която не може да бъде подвластна на политически залози и нагласени предизборни кампании.

Второ: Външната политика на Кралството е прерогатив на Негово Величество Краля (Бог да му помага), по силата на Конституцията, който Монархът упражнява в съответствие с националните константи и висшите интереси на родината, на първо място сред които е въпросът за териториалната цялост.

Трето: Международните отношения на Кралството не могат да бъдат обект на изнудване от когото и да било и по какъвто и да било повод, особено в този сложен глобален контекст. Инструментализирането на външната политика на Кралството в рамките на вътрешнопартийния дневен ред представлява опасен и неприемлив прецедент.

Четвърто: Възобновяването на отношенията между Мароко и Израел беше извършено при обстоятелства и в контекст, които са известни на всички. То е рамкиранo от комюникето на кралския кабинет от 10 декември 2020 г. и публикувано същия ден след телефонния разговор между Негово Величество Краля и палестинския президент, както и от Тристранната декларация от 22 декември 2020 г., подписана пред монарха.

Действащите сили на нацията, политическите партии, както и някои видни личности и асоциации, работещи по палестинския въпрос, бяха информирани за това решение, за което изразиха своята подкрепа и ангажираност“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай