Мароко осъжда обвинения отправени от Европейския парламент

Изявлението им завършва с призив към евродепутатите да не политизират правата на човека

Мароко осъжда обвинения отправени от Европейския парламент | StandartNews.com

Мароканският парламент обяви в понеделник, 23 януари, че е решил да преразгледа отношенията си с Европейския парламент (ЕП) и да подложи тези отношения на цялостна оценка, за да вземе подходящи решения, след последните неоснователни враждебни позиции на ЕП по отношение на Мароко.

Съобщението беше направено в изявление, публикувано в понеделник в края на съвместно заседание на двете камари на мароканския парламент, което беше белязано от обръщения на председателите и представителите на различните парламентарни групи, както и от парламентаристи без политическа принадлежност.

По този начин мароканският парламент осъди коварната кампания, водена срещу кралството, последният акт от която беше резолюцията, гласувана от ЕП на 19 януари 2023 г.

Мароканският парламент реши също така да информира председателството на Европейския парламент за протокола от тази сесия, в който подробно се описват позициите и изказванията на различните парламентарни групи, както и решенията, които ще бъдат взети.

По същия начин Висшият съвет на съдебната власт (CSPJ) на Мароко остро осъди в събота неоснователните твърдения, съдържащи се в резолюцията на Европейския парламент, приета в четвъртък, 19 януари 2023 г.

Висшият съвет, който проведе заседание в събота, заяви в изявление, че е взел под внимание резолюцията на ЕП, която съдържа сериозни обвинения и твърдения, които подкопават независимостта на мароканската съдебна система.

Тези необосновани твърдения изопачават фактите и всяват съмнения в законосъобразността и легитимността на съдебните процедури, някои от които са осъдени, а други все още са в процес на обсъждане, се казва в съобщението.

Поради това Съветът остро осъжда изказването на неоснователните твърдения, съдържащи се в резолюцията на ЕП.

Със съжаление Съветът се отнася към това изопачаване на фактите в контекста на съдебни процеси, които са проведени в съответствие със закона, в пълно съответствие с конституционните гаранции и условията на справедлив процес, както са международно признати.

Съветът решително осъжда подхода, възприет от Европейския парламент, който си присвои правото да съди мароканската съдебна система по явно предубеден начин, накърнявайки съдебните институции на Кралството и нарушавайки тяхната независимост, се отбелязва още в изявлението.

Освен това CSPJ категорично отхвърля всякаква намеса в съдебните процеси или опити за влияние върху техните решения, особено като се има предвид, че някои от споменатите случаи все още са в съдилищата.

Това противоречи на всички международни норми и стандарти, включително на принципите и декларациите на ООН за независимост на съдебната система, се посочва в съобщението на CSPJ.

Съветът категорично осъжда призива, включен в резолюцията, за оказване на натиск върху съдебните власти за незабавно освобождаване на посочените лица; и счита това за опасно нарушение на независимостта на правосъдието и опит за влияние върху съдебната власт, още повече, че някои от делата все още са в съда.

Освен това парламентът на арабската държава изрази „силно недоволство“ от това, което те нарекоха „продължаваща явна намеса“ на Европейския парламент във вътрешните работи на Мароко.

Институцията осъди използването на правата на човека от Европейския парламент и „фалшивите и неоснователни“ обвинения за намеса в съдебните системи на арабските държави.

Парламентът също така отхвърли всички външни опити за намеса в работите на арабските страни, изисквайки ЕС „незабавно да спре да поема надзорна роля върху положението с човешките права в арабските държави“ и да провери точността на информацията, която получава.

Изявлението също така призовава Европейския парламент да зачита своите партньорства и връзки с арабските държави, особено с Мароко, като добавя, че трябва да даде приоритет на справянето с проблемите на имигрантите, бежанците и малцинствата в собствените си граници.

Изявлението им завършва с призив към евродепутатите да не политизират правата на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай