Марк Зукърбърг си прави домашен робот

Марк Зукърбърг си прави домашен робот | StandartNews.com

Изкуственият интелект ще помага на основателя на Фейсбук у дома и в работата

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг обяви, че през 2016 г. ще работи върху създаването на робот с изкуствен интелект, който да му помага вкъщи и в работата, съобщи Би Би Си.

Зукърбърг сподели идеите си за новата година в профила си в социалната мрежа. От тях става ясно, че той смята да създаде робот по подобие на иконома Джарвис от филма "Железният човек".

"Ще бъде забавно интелектуално предизвикателство да напиша софтуера лично", обяснява Зукърбърг. "Ще го науча да разпознава приятелите ми, когато звънят на вратата, и да ги пуска вкъщи. Както и да ми съобщава какво се случва в стаята на дъщеричката ми Макс, докато ме няма", обяснява милиардерът.

Зукърбърг посочва, че смята да проучи съществуващите технологии и на тяхна база да изгради домашния си робот. "След това ще започна да го уча да разпознава гласа ми и да контролира всичко в дома ми – музиката, светлините, температурата и т.н.".
Освен домашен помощник, изкуственият интелект ще трябва да помага на Зукърбърг и в бизнеса. Основателят на Фейсбук смята, че роботът би му помогнал да създава по-добри услуги за потребителите.

Идеята за изкуствения интелект е поредното предизвикателство, което бизнесменът си поставя. По-рано той си беше поставил задачи да чете по две книги на месец, да научи китайски и да се запознава с нови хора всеки ден.

Новия проект на Зукърбърг обаче не бе приет с ентусиазъм от всички. В интернет се появиха коментари от разтревожени потребители, които се страхуват от създаването на изкуствен интелект. "Само гледай да не създадеш без да искаш Скайнет", написа един от потребителите, визирайки изкуствения интелект от филмите за Терминатора. Зукърбърг обеща да внимава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай