Малта отряза руснаците от "златни паспорти"

Мярката е наложена и срещу беларусците

Малта отряза руснаците от "златни паспорти" | StandartNews.com

Малта обяви в сряда, че временно ще спре да дава гражданство и право на пребиваване на руснаци и беларуси заради военната агресия  на Москва срещу Украйна, като преустанови прилагането на така наречените "златни паспорти" за богати инвеститори.

В изявление на парламентарния секретариат на Малта, отговарящ за гражданството, се казва, че "до второ нареждане е спряно обработването на молби ... от граждани на Руската федерация и Беларус".

"В резултат на последните събития съществуващите правила за надлежна проверка не могат да бъдат извършени ефективно при сегашната ситуация", се казва в съобщението.

При направените проверки за съответствие не са били открити лица, които попадат в списъка със санкции на Европейския съюз, заяви тя.

В съвместно изявление на западните лидери, публикувано от Европейската комисия в събота, се казва, че те ще се опитат да ограничат "златните паспорти", с които "богати руснаци, свързани с руското правителство, стават граждани на нашите страни и получават достъп до нашите финансови системи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай