Макрон убедил Путин и Байдън за среща

Има съгласие по принцип от двамата президенти

Макрон убедил Путин и Байдън за среща | StandartNews.com

Президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили по принцип да проведат среща, посветена на кризата в Украйна, съобщи в понеделник кабинетът на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс. "Същината ще бъде подготвена от държавния секретар (на САЩ) Антъни Блинкън и (руския външен) министър Сергей Лавров по време на срещата им в четвъртък, 24 февруари", обяви Елисейският дворец.

Такава среща "може да бъде проведена само при условие, че Русия не нахлуе в Украйна", се казва в съобщението, в което се уточнява, че Макрон ще окаже съдействие при подготовката на съдържанието на дискусиите.

В съобщението се казва, че в телефонните разговори с Путин и с Байдън, проведени в неделя, френският президент им е предложил среща, посветена на "сигурността и стратегическата стабилност в Европа".

Стана ясно, че в неделя, след разговора си с Байдън, Макрон е провел втори разговор с Путин за постигане на договореността.

Говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че Байдън се е съгласил "по принцип" да се срещне с Путин, стига Русия да се въздържа от нахлуване в Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Тя каза и че срещата на Блинкън и Лавров ще се осъществи в четвъртък при същите условия.

В изявлението на Саки се казва: "Ние винаги сме готови за дипломация. Ние също сме готови да наложим бързи и тежки последствия, ако Русия вместо това избере война. А в момента Русия изглежда, че продължава подготовката за пълномащабно нападение срещу Украйна много скоро".

Британският министър-председател Борис Джонсън също разговаря в неделя по телефона с Еманюел Макрон и каза, че ангажиментите, които е поел руският президент Владимир Путин пред Макрон, са позитивен знак, че Кремъл все още е склонен да търси дипломатическо решение на украинската криза.

"Премиерът (Джонсън) подчерта, че гласът на Украйна трябва да заема централно място във всякакви дискусии", допълни говорител на Даунинг стрийт 10.

По-рано в неделя Путин и Макрон се договориха за "интензивна работа, която да осигури възможност за среща на Тристранната контактна група в близките часове с цел да се получи от всички участващи страни ангажимент за спиране на огъня по допирната линия" между силите. Групата обединява Украйна, Русия и ОССЕ в рамките на Минските споразумения от 2015 г. за уреждане на конфликта между Киев и проруските сепаратисти.

Опасенията за ситуацията около Украйна се засилиха допълнително, когато стана ясно, че Русия удължава военните си учения в Беларус, които трябваше да приключат в края на миналата седмица, а сателитни изображения подсказват за ново разполагане на руски сили по границата с Украйна. От своя страна Байдън отмени планирано пътуване до щата Делауер по личен въпрос и остана във Вашингтон след двучасово заседание на Съвета по национална сигурност1 пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай