Събота,

Макрон ще ремонтира Шенген. Къде остава България?

От: Рачо Рачев, сн. АП -
3450
Макрон ще ремонтира Шенген. Къде остава България?
A
A
A

Пространството за свободно движение в Европейския съюз и други държави на Стария континент, известно като Шенген, трябва да се управлява посредством редовни министерски срещи подобно на еврозоната. Чисто новата идея представи френският президент Еманюел Макрон, като уточни, че това може да започне още следващия месец.

За България и Румъния, които още не могат да се доберат до пълноправно членство в зоната, засега нищо...

Пред министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС Макрон предложи създаването на Шенгенски съвет - орган, който ще преценява как функционира пространството за свободно движение, ще взема общи решения и ще улеснява съгласуването на действията при кризи.

"Този Съвет може да стане лицето на силна, защитена Европа, която е спокойна за контрола по границите си, а следователно и за съдбата си", каза Макрон при посещение в град Туркоен, Северна Франция.

Той отбеляза, че Съветът може да бъде учреден още на следващата среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на 3 март.

"Длъжни сме да реформираме Шенген. Не може да има свобода на движението, ако не контролираме външните си граници", заяви той.

Франция предложи също създаването на механизъм за спешно реагиране, който може да бъде задействан при възникване на заплаха за външните граници на съюза.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички