Макрон с призив към ЕС за Балканите

Френският президент бе на форума за глобална сигурност - ГЛОБСЕК в Братислава

Макрон с призив към ЕС за Балканите | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон призова днес в реч, произнесена в Братислава, Европейският съюз да преосмисли управлението си и да "изобрети няколко нови формата", за да отговори на стремежите за членство на страните от Източна Европа и Балканите, предаде АФП.

"Това е единственият начин да се отговори на легитимните очаквания на Западните Балкани, Молдова и Украйна, които трябва да се завърнат в ЕС и да запазят геополитическата му ефективност“, заяви френският лидер, предаде БНР.

В речта си на форума за глобална сигурност - ГЛОБСЕК в Братислава френският президент отбеляза, че не трябва да има разделение между "Стара Европа" и "Нова Европа", имайки предвид трайните различия между източните и западните държави членки на ЕС по въпроси като Русия.

"Някои казаха, че сте пропуснали възможността да запазите мълчание. Мисля, че ние също изпуснахме възможността да ви изслушаме. Тези времена приключиха", каза Макрон под аплодисментите на публиката.

Той направи паралел със забележката през 2003 г. на тогавашния френски президент Жак Ширак, който заяви, че източноевропейските държави, които са застанали на страната на САЩ и Великобритания в тогавашното им решение да нахлуят в Ирак, на което се противопоставиха някои от големите западни страни, включително Франция и Германия, са пропуснали "добра възможност да запазят мълчание".

Макрон каза още, че "Европейската отбрана", като "европейски стълб в рамките на НАТО" е "абсолютно необходима, за да бъде Европа "надеждна в дългосрочен план", и призова европейците да придобият "капацитет за удари в дълбочина" и да купуват европейски оръжия .

Френският президент, който през 2019 г. каза, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт", заяви днес, че руският президент Владимир Путин е "събудил пакта с най-лошия електрошок", нахлувайки в Украйна.

"Днес трябва с всички средства да помогнем на Украйна да проведе ефективна контраофанзива", каза още Макрон и добави, че Западът трябва да предостави "осезаеми и надеждни гаранции за сигурност на Украйна", които да са "много по-амбициозни" от досегашните.

"Това ще бъде предмет на колективни дискусии през следващите седмици", до срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, посочи френският президент. По думите му Украйна "днес защитава Европа" и "са ѝ доставени толкова много въоръжения", че е в интерес на Запада "да получи надеждни гаранции за сигурност от нас в една многостранна рамка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай