Макрон обеща жестоки наказания за погромите, 200 на съд

113 ранени след поредните протести в Париж

Макрон обеща жестоки наказания за погромите, 200 на съд | StandartNews.com

Президентът на Франция Еманюел Макрон се закани да накаже строго всички виновни за погромите в Париж през уикенда. Веднага след като се върна в страната от срещата на Г-20 в Аржентина държавният глава се запозна  с пораженията по Триумфалната арка в Париж, проведе спешна среща с премиера и министрите на вътрешните работи и на околната среда. На нея той се закани, че отговорните за насилието и щетите ще платят за своите действия, предаде Асошиейтед прес.

Над 200 задържани при вчерашните демонстрации в Париж ще застанат пред съда, заяви  министърът на правосъдието Никол Белубе, цитирана от ТАСС и Франс прес.

По думите й делата на около две трети от оставените в ареста 372 души ще бъдат разгледани от съда. Наказанията за криминални действия ще бъдат доста строги, подчерта Балубе.

По-рано полицията съобщи, че 378 демонстранти са оставени в ареста от задържаните общо 412 души.

По данни на полицията по време на вчерашния протест на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците и разходите за живот в столицата са били ранени 113 човека.

Демонстрантите палеха автомобили, чупеха витрини, преобръщаха заграждения и се биеха с полицаи по големите булеварди, включително по бул. "Шан-з-Елизе", около Триумфалната арка и в парка "Тюйлери". Сред ранените са 23-ма полицаи.

След като се поклони пред Гроба на Незнайния воин под Триумфалната арка, Макрон обходи близкия булевард с унищожени автомобили, изпочупени прозорци и разграбени магазини. Той се срещна с пожарникари, полицаи и ресторантьори.

Това е третият пореден уикенд на съпроводени с насилие сблъсъци между "жълтите жилетки" и силите на реда в Париж, които са най-мащабните от 2005 г. Картината в столицата контрастира рязко с с протестите в други населени места във Франция, които преминават мирно.

Говорител на правителството каза, че протестът в Париж е бил превзет от хора, дошли "да грабят, чупят и да бият полицаи", предаде АП.

Тази нощ един шофьор е загинал в района на южния град Арл след катастрофа, причинена от барикада, издигната от "жълти жилетки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай