Събота,

Макрон обеща 100 евро върху заплатата и по-малко данъци

От: Стандарт -
A
A
A

След три седмици неспиращи протести  френският президент Еманюел Макрон се обърна в понеделник вечерта към нацията. Държавният глава заяви, че няма да толерира насилието, но разбира социалното недоволство и е готов е на диалог и на "нов договор с нацията".

Макрон направи обръщението си след продължителни протести на т.нар. "жълти жилетки", които започнаха като реакция срещу екотакса, която би повишила цените на горивата, но разшириха предмета си, засягайки неравенствата и бeдността.

"Гневът, който се изразява днес, е справедлив и заслужаващ уважение", каза Макрон. Но добави, че икой гняв на оправдава насилието срещу полицаите".

"Знам, че се случи така, че засегнах някои от вас с думите си", добави той. "Искам тази вечер да бъда съвсем ясен с вас: аз се борех да променя съществуващата система, това е защото искам да служа на страната ни, която обичам".

От началото на 2019 г. във Франция минималната заплата се вдига с €100. Това обяви Макрон.

Извънредните работни часове няма да се облагат с данъци. Освен това се мисли и за годишен бонус, който също няма да се облага с данъци.

Освен това на тези французи, които имат доходи от по-малко от €2000 месечно, ще им бъдат възстановявани данъците.

Държавният глава отново потвърди желанието си да се бори с укриването на данъци, да сложи край на ненужните данъчни облекчения и да контролира по-добре публичните разходи.

Президентът заяви, че големите компании ще бъдат призовани да подкрепят усилията. "Аз ще ги събера и ще вземем решения през следващата седмица", каза Емануел Макрон.

Той не пропусна да обяви, че тогава ще започне и срещи с френските кметове, за да обсъдят проблемите на всеки регион и да намерят решения за всеки местен проблем.

Макрон не пропусна и въпроса за създаването на нови работни места и за активни политики за защита на екологията.

"Днес ние сме длъжни да възстановим нашия общ социален проект во името на Франция и в името на Европа", заяви Макрон.

Той обеща редовно да се отчита за постигнатото.

Френският президент заяви, че осъжда насилието и методите, използвани от много протестиращи. В същото време той разбира гнева и възмущението на французите, които нямат достатъчно пари, за да издържат семействата си.

През последните 40 години, условията са се влошавали, а разликата между съсловията се увеличава. По тази причина Еманюел Макрон обяви, че е влязъл активно в политиката, защото искал да промени тази несправедливост.

"За целта ще се опра на вас, ще се опра на гражданското общество", обяви Макрон. Той не пропусна да отбележи, че и богатите трябва да дадат своята дан в справянето със социалната криза.  Облагането на високите данъци с нови данъци се провали, призна Макрон. За целта той мисли да обложи движимото имущество на богатите. Макрон не пропусна да отбележи и трудната съдба на пенсионерите и големите семейства. Френският президент посочи, че разбира колко трудно е за бедните в тези дни.

След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон беше принуден да преразгледа политиката и да вземе активна позиция за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жълтите жилетки". Френският президент дори се срещна с представители на синдикатите, на организациите на работодателите и на местните власти.

Синдикатите настояха за вдигане на минималната заплата. Но според коментарите от Париж не се очаква Еманюел Макрон да отстъпи пред това искане. Доводът на Елисейския дворец е, че ако заплатите бъдат вдигнати, това ще доведе до закриването на много работни места.

 

 

 

-----------

Макрон обеща от догодина да увеличи със 100 евро минималната месечна работна заплата във Франция, която в момента е близо 1 500 евро.

Стотици хора бяха ранени и арестувани в протестите през последните седмици, в които участваха радикализирани привърженици на крайните левица и десница и включваха разбивания и палежи на магазини и автомобили и поругаване на паметници в сърцето на Париж.

В очевидно отстъпление пред протестиращите правителството реши миналата седмица да отложи налагането на екотаксата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички